• Schimmels nieuw huis

  Schimmels nieuw huis

  Schimmels in nieuw huis met isolatie ontstaan na verloop van jaren.
  Ook in een goed geïsoleerd huis ontstaat zwam, schimmels verwijderen doe je zo!

  Bepaalde fysische omstandigheden zorgen ervoor dat zowel in oude als nieuwe huizen schimmels ontstaan. Met oude woningen bedoelen huizen die niet geïsoleerd zijn, lees meer op schimmels oud huis.

  Voor alle nieuwere woningen (geïsoleerd) lees je hieronder hoe schimmels verwijderen en voorkomen worden. Een nieuw gebouwde woning vraagt het eerste jaar extra aandacht om schimmelvorming tegen te gaan. Lees hierover specifiek op nieuwbouwwoning.

  In alle woningen kan schimmel ontstaan, ook in een goed geïsoleerd huis. Maar hoe kun je het beste schimmel verwijderen en terugkomen van zwam bestrijden?

  Kleine vochtplekken kun je met de online tips schimmel verwijderen doorgaans zelf goed verwijderen. Belangrijk is om vervolgens de oorzaak van het ontstaan van schimmelvorming in huis weg te nemen om herhaling te voorkomen.

  Algemeen (bij oud en nieuw huis)
  Schimmel in huis ontstaat door een combinatie van verwarming, vocht en weinig ventilatie. Zwam openbaart zicht aan bewoners vaak als eerste in de badkamer. Zwarte vlekjes rond de douche als douchegordijn, anti slip mat en kitnaden vertonen zichtbare schimmelsporen. Tevens te zien op het sauswerk van plafond, wand op kitvoegen. Maar schimmel kan overal in huis ontstaan.

  Dit komt voor bij zowel een oude woning huis als nieuw huis. Voor schimmel verwijderen tips en hoe schimmel voorkomen zit je hier goed.

  Schimmels nieuw huis
  Onder een nieuw huis vallen hier alle huizen die al bij de bouw geïsoleerd zijn. Vanaf eind jaren ’70 van de vorige eeuw begon het bouwen met spouwmuurisolatie normaal te worden. Eerst allen de muren, later volgde isolatie van dak, vloer en kwam en dubbel glas. Informatie over gebouwen van voor deze periode vind je op schimmels oud huis, waar je ook alles over na-isolatie leest.

  Waar ontstaan schimmels
  Schimmels ontstaan net als in oude huizen op plaatsen met langdurige vochtophoping. Bij nieuwe woningen is dit niet anders, er komt hier zelfs een bron van verhoogd risico op schimmels bij…

  Bekijk de basis van ontstaan van schimmels op pagina oude huizen. Nu gaan we hier nader in op schimmels bij nieuwe huizen en schimmels verwijderen bij een modern huis.

  Schimmels bij nieuwe woningen (geïsoleerd huis)
  Enkele aandachtspunten waarmee schimmels voorkomen en opgelost worden.

  • Nieuwbouwwoning (tijdens en na oplevering)
  • Nieuw huis bewonen (geïsoleerd huis)
  • Technische installaties
  • Gebruikersgedrag

  Gebruikersgedrag
  Nieuwe huizen zijn zo ontworpen dat een slecht binnenklimaat niet meer hoeft voor te komen. Dit mits alle bouwkundige zaken en technische installaties correct zijn aangebracht, ingeregeld en goed gebruikt worden.

  Er gaan er vanuit dat alles bouwkundig en technisch goed is uiteraard. Dan komt het aan op de bewoners om het binnenklimaat ook goed te houden zodat schimmels geen kans krijgen.

  Deze punten zorgen voor een goed binnenklimaat:

  • Leer technische installaties in huis kennen
  • Pleeg periodiek onderhoud aan installaties
  • Voer bouwkundige controles uit
  • Pleeg periodiek onderhoud bouwkundig
  • Gebruik gezond verstand

  Het opvolgen van deze aandachtspunten bespaart ook veel geld. Het voorkomt hoge kosten door achterstallig onderhoud, dus geen onverwachte hoge uitgaven. En een huis ziet met een prettig klimaat den voelt ook gewoon beter aan. Bij de verkoop van je huis betaald deze investering in een goed binnenklimaat zonder schimmels zicht dan ook zeker uit.

  Oorzaken schimmels nieuw huis
  In de winterperiode stoken we de verwarming hoog op en sluiten ramen en deuren af. Ook de ventilatierooster gaan op een kier of helemaal dicht tegen de tocht, zodat we het binnen lekker warm houden.

  Het gevolg hiervan is een hogere luchtvochtigheid in huis. De broedplaats voor schimmels en bacteriën is geboren. Zeker wanneer we dagelijks douchen in een afgesloten ruimte en wekelijks binnen de natte was te drogen hangen.

  Het ontstaan van schimmels roepen we vaak zelf op ons af…

  Het voordeel van schimmels die we zelf veroorzaken is dat we deze met gedragsveranderingen goed kunnen bestrijden. Soms is een kleine ingreep voldoende op schimmels permanent te bestrijden. Andere ingrepen als bouwkundige aanpassingen zijn wat ingrijpender:

  • Kruipruimte (vochtig of nat)
  • Kelder (als die er is)
  • Muren bgg (optrekkend vocht)
  • Plafonds (slaapkamers en badkamer)
  • Badkamer (plafond, wand en kitranden)
  • Installaties (onderhoud en reinigen MV en WTW)
  • Wanden verd. (slaapkamers)
  • Lekkages (onderhoud en reparatie nieuw dak info of offerte dak aanvragen)

  Bekijk oorzaken, voorkomen en oplossingen voor je schimmels in huis op de volgende pagina’s.

  “Klik naar de oplossing hoe je schimmel verwijderen kunt!”