• Schimmel verwijderen

  Niets zo vervelend als schimmel in huis, daarom goede schimmel verwijderen tips!

  Overal op vochtige plekken in huis zoals de badkamer en kruipruimte ontstaan schimmels.

  Je herkent zwam en schimmel (fungi in Latijn) aan de zwarte puntjes of bruine vlekken. Ze ontstaan vooral op poreuze oppervlakten. Soms met een witte sluier om de donkere vlek heen. Als dit groter wordt kan zich een aaneenschakeling van zwam vormen. Ook wel baarden genoemd, een broedplaats van bacteriën is ontstaan en zal zeker onder vochtige omstandigheden gedijen en uitgroeien.

  Verwijder problemen met Vochtbestrijding>>

  Textiel

  In textiel omschrijft men dit wel als “het weer zit erin”. Vaak zijn deze vlekken goed te verwijderen. Onder het motto beter voorkomen dan genezen lees je hier over schimmel voorkomen.

  Thuis

  Schimmels ontstaan thuis, zowel bij oude huizen als in een nieuw huis vaak ook in kruipruimtes. Doorgaans als gevolg van vochtophoping in combinatie met onvoldoende ventilatie of bouwkundige gebreken. Leer meer over schimmels in kruipruimte voorkomen. Of voorkom schimmels preventief en bespaar direct ook geld op energiekosten door Kruipruimte isoleren.

  Bouwkundig

  Schimmel in huis kan ook ontstaan door foutief aanbrengen van Isolerende materialen. Isoleren gaat altijd hand ik hand met gebalanceerd ventileren. Een gespecialiseerd bedrijf zal aan de hand van de situatie ter plaatsen en details de isolatiewaarde berekenen. Zo worden fouten voorkomen en Kruipruimte Isolatie met garantie aangebracht.

  Een ander veel voorkomend bouwkundig probleem is schade aan vloeren en wanden. Denk aan vochtdoorslag van metselwerk muren of poreus worden van betonwanden en kelders. Ook kan er naar verloop van tijd scheurvorming ontstaan in vloeren. Binnendringen van vocht in de woning is het gevolg.

  Gelukkig zijn bouwkundige gebreken goed te herstellen, lees hierover op Vochtbestrijding. Bezoek voor een passende oplossing ook deze aanbevolen websites.

  Kruipruimte

  Ook als doe-het-zelver kun je met vloerisolatie schimmel in huis voorkomen. Na opdrogen van de vochtplek als gevolg van Bouwkundig herstel zal de schimmel verdwijnen. Controleer eenvoudig zelf of er water in je kruipruimte staat. De toegang tot de ruimte onder de vloer zit meestal achter de voordeur onder de deurmat verstopt.

  Via het luik dat Kruipluik genoemd wordt, kun je eenvoudig de holle ruimte onder de vloer inspecteren. Gebruik hiervoor een draadloze zaklamp maar voor je eigen veiligheid nooit een looplamp op 230 volt met snoer. Als er water onder de vloer staat, leer dan je definitief vocht uit de kruipruimte verwijdert.

  Badkamer

  In een vochtige ruimte als de badkamer ontstaat zoals genoemd ook vaak problemen. Door slim toepassen van Vlakke Draingoot voor waterafvoer en voldoende ventilatie kun je schimmels eenvoudig voorkomen. Geef zwammen geen kans door een slim Badkamer ontwerp. Ook goed gebruikersgedrag voorkomt vochtproblemen, ventileer voldoende (zeker na voor waterdamp door hete douche) en hang natte handdoeken te drogen.

  Dakbedekking

  Een andere veel voorkomende oorzaak van schimmel in huis is door vochtindringing via daklekkage. Vaak begint lekkage met een klein plekje dat lang onopgemerkt blijft. Het dak lekt regenwater door en de Dakplaten beginnen te schimmelen. Maar de hoeveelheid vocht is zo gering dat het plafond direct nog geen vochtkringen vertoont.

  Het proces van nat worden tijdens regenval en weer opdrogen kan zo onopgemerkt plaatsvinden. Een broedplaats van schimmelvorming onder de Dakpannen is het gevolg, hiermee is daklekkage echte sluipmoordenaar en schimmel veroorzaker. Inspecteer je dak regelmatig op sporen van lekkage. Zo kun je ontstaan van schimmels vroegtijdig voorkomen, bij plassen op de vloer ben je al in een later stadium.

  Als je een lekkage ontdekt kun je dit het beste direct (laten) repareren. Vervang dakbedekking zelf of je kunt bij de specialist eenvoudig een of direct meerdere Dak offertes aanvragen. Na reparatie zal de schimmel opdrogen en snel te verdwijnen zijn.

  Dakkapel

  Een laatste bouwkundig kwetsbaar detail vinden we bij uitbouwen zoals een dakraam of dakkapel. De aansluiting met het dakvlak moet goed uitgevoerd zijn om inwatering te voorkomen. Bekijk verschillende modellen voor het laten maken van een Goede dakkapel.

  Voorkom andere bouwkundige vochtproblemen altijd door goede toepassing van Speciale Isolatieplaten. Om onnodig hoge kosten te voorkomen kun je voor aankoop eenvoudig Bouwmateriaal prijzen vergelijken. Of gratis Offertes Aanvragen bij enkele specialisten.

  Schimmel verwijderen algemeen

  Schimmels kunnen een gevaar voor je gezondheid zijn. Deze zwammen moet je dan ook voorzichtig verwijderen. Lees hiervoor ook maar eens over de bijzondere verhalen over schimmels. Voor concrete oplossingen en adviezen kun je terecht bij onze online aanbevelingen.

  Met deze tips loop je geen onnodig risico:

  Gebruik geen stofzuiger
  Verwijder schimmel baarden niet met een stofzuiger. Omdat de fijne schimmel deeltjes hierbij door de stofzuiger stofzak heen naar buiten geblazen worden. En dan dwarrelen de bacteriën vrij rond in de kamer en adem je ze ongemerkt in. Daarom kun je beter nooit een stofzuiger gebruiken om schimmels te verwijderen. En als je het wel doet of per ongeluk gedaan hebt, vervang hierna dan direct de zak en verwissel de filter(s). Als je het reinigen niet vertrouwd, dan kun je een nieuwe stofzuiger kopen. Voorkom zo dat je zelf ziek wordt en/of iemand anderen met lage weerstand of allergie aanleg.

  Gebruik van doekjes

  Doekje van katoen kun je prima gebruiken, gebruik bij voorkeur oude of wegwerp doekjes. Bevochtig het doekje licht voor gebruik, dan neemt het optimaal vuil op. Ook tissues of zakdoekjes voldoen prima. Producten met een anti allergie middel werken ook prima.

  Gebruik van papier
  Keukenrol of wc papier is heel geschikt om schimmels te verwijderen. Maak het papier een beetje nat en wrijf de schimmelvlek schoon. Hou bij het schoonmaakwerk met je luchtwegen enige afstand, gebruik eventueel een mondkapje. Gooi het vuile papier direct in de afvalbak.

  Handen wassen
  Was altijd goed je handen na het verwijderen van zwammen en schimmels. Was de huid met lauw tot warm water, een anti bacteriële zeep komt hierbij goed van pas. Een milde zeep gebruiken is beter voor de huid en Voorkom zo Rimpels op latere leeftijd.

  De kans is groot dat je de schimmels met bovenstaande tips niet helemaal weg krijgt. Probeer dan onderstaande middelen voor een goed eindresultaat.

  Je vind hier hardnekkig anti schimmel advies voor de volgende situaties:

  Enkele anti schimmel tips: van grootmoeder :-)

  Badkamer:

  Douchegordijn
  Tip 1; Wassen (lage temperatuur) met natron (zware verontreiniging) of schoonmaakazijn (bij lichte verontreiniging).

  Tip 2; Of gebruik direct een HG Schimmel vocht en weerplekken reiniger

  Tip 3: In wasmachine met zuiveringszout (100 ml) en azijn (100 ml) wassen zonder waspoeder. Antikreuk tip; was enkele handdoeken mee om kreuken van het douchegordijn te voorkomen.

  Tip 4; De beste oplossing als je de schimmels echt niet uit het douchegordijn krijgt is deze te vervangen. Door dagelijks gebruik is altijd vochtig, een anti schimmel douchegordijn biedt de beste oplossing.

  Tip 5; De grootste oorzaak van schimmel is naast indringend vocht (herstel altijd mogelijk) gebrek aan ventilatie. Zeker een badkamer heeft luchtverversing nodig, bijvoorbeeld door aanbrengen van een Extra Ventilatierooster.

  Tip 6; Om het douchewater af te voeren is een goede afvoergoot nodig. Voorkom verstopping door deze regelmatig schoon te maken. Zodat loopt het afvalwater altijd goed weg. Denk bij een Badkamer verbouwing voor de waterafvoer aan inbouw van een Draingoot.

  Antislip mat
  Schoonmaken met allesreiniger, eventueel met schuurspons bewerken.

  Rubber matten mogen vaak wel in de wasmachine.
  Preventie tip; Na gebruik goed afspoelen met schoon water en ophangen zodat deze kan drogen.

  Kitnaad
  insmeren pure bleek, een aantal uren late intrekken en goed afspoelen met water.
  Als kitnaden schoonmaken niet lukt, kun je deze ook vervagen door een nieuwe kitril. Een gebruikelijke levensduur van kitnaden is 2 jaar (siliconenkit). Snij de oude kit eruit en leg er een nieuwe in, dit voorkomt schimmelende naden.

  Let op; Indringend vocht is alleen voor goed op te lossen met noodzakelijke reparatie, bekijk Vrijblijvend advies over vochtbestrijding, vraag eventueel meerdere offertes tegelijk aan.

  Goede kit is duur, maar je hebt er gelukkig maar weinig van nodig. Schakel de vakman (een goede kitter) in of doe het zelf met tips op Vergelijk afbouwmateriaal.

  Als woning verbeter punt kun je een andere kleur kit kiezen als je wil. Een donkere kleur kit wordt voor het oog minder snel vies. Zo is gelijk de waterdichtheid van de naad weer voor een paar jaar gegarandeerd. Kijk bij het overzicht voor meer bouwkundige aanbevelingen.

  Er altijd wel een oplossing voor schimmels oud huis verwijderen als zwam in nieuw huis voorkomen. En hoe je in vervolg eenvoudig schimmel voorkomen kunt.

  “Maak je huis weer schoon en fris met deze Schimmel verwijderen tips

  Weet je nog een vraag of goede aanvullende schimmel verwijderen tip? Plaats je reactie hieronder! En antwoorden op vragen van een ander mag natuurlijk ook! Start schimmel oplossen bij anti schimmel overzicht.

  3 thoughts on “Schimmel verwijderen

  • marcel zegt:

   Hallo, wij hebben sinds enige tijd bruinachtige vlekken op het plafond, het is geen lekkage en vocht word ook bijna uitgesloten, meerdere specialisten zijn er bij geweest en staan voor een raadsel, nu denken we zelf aan schimmel of bacterie maar we weten de oorzaak niet, hoe kunnen we dat laten testen we weten het echt niet meer.

   • admin zegt:

    Beste Marcel,
    Het vinden van een specialist met ruime ervaring in vocht en schimmel problematiek is het beste advies dat we kunnen geven.

    Vul hiervoor vrijblijvend het formulier in op https://schimmelinhuis.nl/vochtbestrijding/. Omschrijf de situatie zo nauwkeurig mogelijk en zet er eventueel ook bij dat al meerdere specialisten zonder gewenst succes zijn komen kijken.

    Goede kans dat u hiermee nu wel de specialist treft die het probleem deskundig beoordelen kan en een goede oplossing voor uw vervelende situatie.

    Succes, we zien de gevonden oplossing hier straks graag geplaatst!

  • herma zegt:

   Tip van onze professionele kitter:
   KIT-RAND altijd DROOG maken, en gebruik GEEN schurende of bijtende/ agressieve SCHOONMAAKMIDDELEN.

   Als er eenmaal schimmel in de kit van badkamer/douche of keuken zit, kun je deze het best verwijderen.
   Doe dit grondig en secuur doch voorzichtig om geen beschadigingen aan sanitair, wand of keukenblad te veroorzaken.

   Is deze klus geklaard, dan kit je de badkamer en keuken met een speciale sanitair-kit (deze is zuurvrij).
   Probeer een zo smal mogelijke, gladde en scheve (liefst 45 graden) kit-rand te maken en geen kit-rand met een kuiltje erin.
   Het (afdruipende) vocht moet namelijk zo snel mogelijk en in z’n geheel worden afgevoerd. Vocht dat achterblijft veroorzaakt namelijk
   weer nieuwe schimmel, en dat willen we nu juist zo lang mogelijk voorkomen.

   Dus na het douchen/ bevochtigen eerst de wand warm afspoelen en zorgen dat de wand droog is, zodat het afdruipende
   water de kit-rand niet meer nat maakt.
   Hiervoor kun je een douchetrekker gebruiken met een wit rubber (bij een zwart rubber kun je zwarte strepen krijgen), en veeg even na met de
   gebruikte handdoek of bijv. een microvezeldoekje. Met dit werkje verwijder je ook kalk- en zeepresten van je tegels en voegwerk.

   Dan is het belangrijk om de kit-rand ALTIJD GOED DROOG TE MAKEN.
   Het liefst met een zachte handdoek of goed absorberende zachte niet schurende doek.

   Met de wekelijkse schoonmaakbeurt mag je de geglazuurde tegels en het geglazuurd sanitair wel met een zacht schuurmiddel (bijv. Cif)
   behandelen, maar de kit-rand NIET.
   Je spoelt wand, rand en sanitair af met warm schoon water. Daarna droog je de wand en de kit-rand af, net zoals na het douchen.
   Op deze manier beschadig je het gladde oppervlak van de kit-rand niet en kunnen zich ook geen zeepresten, bacteriën of schimmels in
   piepkleine beschadigingen nestelen . De kit-rand blijft veel en veel langer mooi. (Die van ons kreeg na ongeveer 10 jaar de eerste zwarte vlekjes.
   Ik had de kit-rand wel goed drooggemaakt, maar dat van de Cif wist ik nog niet)

   Het is dus zaak om de kit-rand DROOG en GLAD te houden.

   Daarom kom je volgens onze kitter ook van de regen in de drup wanneer je bij het zien van schimmel begint met deze te bestrijden met agressieve schoonmaakmiddelen, zoals chloorhoudend bleekmiddel enz. Deze middelen beschadigen het gladde oppervlak ook, waardoor er een neerwaartse spiraal ontstaat. Je ziet schimmel in de kit-rand waardoor je een agressief schoonmaakmiddel moet gebruiken want anders krijg je het niet
   “schoon” ( Het is er nog wel maar je ziet het alleen niet). Daardoor beschadigt de kit-rand nog meer en komt er nog meer schimmel in de kit-rand.
   Bespaar je daarom deze moeite en stop dat in het drooghouden van het kit-werk !

   Kleur van de kit-rand.
   Je ziet in een lichte rand de schimmel eerder, maar je weet tenminste waar je vijand zich schuil houdt die je aan moet pakken ten behoeve van ieders gezondheid. Bovendien zie je op een lichte rand eerder het water liggen dat er na het douchen zo snel mogelijk af moet.
   Ik vind dat je je als een struisvogel gedraagt als je de kleur van de kit-rand extra donker maakt om de schimmel maar niet te zien. Ik vraag me dan af wat belangrijker is, de gezondheid van jou en evt. je gezin of dat niemand de schimmel ziet.
   Bovendien is het ook nog eens zo dat wanneer je een extra donkere voeg hebt met schimmel en je veegt er met een doek over heen, dat je dan
   de schimmel ook nog eens lekker zit te verspreiden.