• Schimmel voorkomen

  Schimmel voorkomen kan met deze algemene tips voor het huishouden

  Vaak staan we niet echt stil bij de gewone dingen die we dagelijks in huis doen als douchen wassen en was droger. Ongemerkt veroorzaken we situaties die een kweekvijver blijken voor zwam en nare luchtjes.

  Schimmel voorkomen we hier simpel met kleine aanpassingen in de dingen die we onbewust op de automatische piloot doen. Met deze algemene tips kun ook jij schimmel voorkomen.

   

  Douchen

  Met douchen brengen we vaak dagelijks veel vocht in huis. Is het bij jouw thuis ook zo dat we rond hetzelfde tijdstip allemaal tegelijk willen? Zeker als laatste in de rij valt met een handdoek droog worden nog niet altijd mee…

  Probleem
  Bij douchen met lekker warm water maken we in korte tijd veel waterdamp. Het centrale afzuigsysteem kan dit niet aan waardoor veel waterdamp tegen de koude spiegel en tegels als condens neerslaat. Elke dag hetzelfde weer opnieuw condens, dag in dag uit, week naar week.

  Oplossing
  Zet als mogelijk is de centrale afzuiging in de badkamer op de hoogste stand. En laat deze na het douchen nog een tijdje doordraaien zodat de badkamer kan opdrogen.

  Ook wanneer de afzuiging niet hoger kunt instellen, zijn er wel mogelijkheden voor minder condens.

  - Laat de badkamerdeur open tijdens het douchen

  - Laat de deur naar de badkamer altijd wat open staan

  - Een badkamer deur met Luchtrooster ventileert continu

  - Als er tijdens of na gebruik een raampje open kan, ventileert dit goed droog

  - Zorg dat water het putje goed inloopt (ontstop tijdig), of monteer een fraaie Draingoot.

  Gewoon niet meer douchen kan ook maar is niet echt een oplossing tegen nare luchtjes ;-)

   

  De was drogen

  Het drogen van wasgoed gaat het best buiten in de open lucht. Maar dit is niet altijd mogelijk, geen waslijn buiten, regen of vorst zijn vast herkenbare beperkingen.

  Dus drogen we wasgoed binnen op een waslijn, droogrek of in een wasdroger. Dit vaak op zolder, in de bijkeuken of in de badkamer. Dus op plaatsen met weinig natuurlijke ventilatie waar meestal geen raam is dat open kan. Condensatie van vocht tegen dakplaten kan met aanbrengen van Juiste Dakisolatie aanzienlijk verminderen.

  Het drogen van de was duurt hier dan ook een stuk langer dan wanneer het buiten in de zon en aan de wind te drogen hangt. Enkele dagen kan het zelfs duren voordat je was binnen kurkdroog is. Bedenk nu maar eens waar al dat vocht ondertussen gebleven is…

  Ja, het vocht uit die natte was is in de lucht binnen verdampt. Een deel zal via een centraal afzuigventiel naar buiten afgevoerd zijn en een ander deel heeft het huis op natuurlijke wijze verlaten. Alles in huis ademt en laat vocht door tenslotte, zelfs steen, beton en glas. Maar het grootste deel van de waterdamp hoopt zich ergens als vochtige condens op.

  Probleem
  Geen mogelijkheid de was buiten te drogen.

  Oplossing
  Verhuizen is mogelijk, maar wel een heel drastische oplossing, dat kan gemakkelijker. Droog de was als kan binnen in een wasdroger. Een condensdroger is de beste oplossing, deze stoot geen waterdamp uit. De waterdamp wordt gecondenseerd en wordt afgevoerd in een condensatiebak of aansluiting op riolering. Dit voorkomt onnodig veel ophoping van vocht in huis.

  Een andere goede oplossing die ook nog je woongenot aanzienlijk vergroot is een Dakkapel aanbrengen van een Dakkapel Plaatsen. Met openslaande ramen of luxe draai kiep is de zolder goed te ventileren. Het geeft naast woongenot nog waardevermeerdering van je huis ook.

  Probleem met oplossing (Tip)
  Je hebt nog geen wasdroger in huis? Of hebt wel een droger maar een oude die vochtige lucht uitstoot? Voor beide problemen is er een oplossing, vind goede aanbiedingen voor Wasdrogers hier.

  Probleem
  Als je het gemak van een wasdroger niet wil of kunt ervaren, blijft binnen ophangen van de was over. Met de volgende simpele aanwijzingen droogt je was sneller en ondervindt je minder last van vocht in huis.

  Oplossing
  Als binnen drogen overblijft, droog dan op een zo efficiënt mogelijke wijze. Wat simpele veranderingen maken mogelijk veel verschil uit, enkele suggesties:

  • Centrifugeer de was op een hoor toerental (maar nooit hoger dan de stof toelaat).
  • Was maar een enkele trommel per keer, en droog zo ook in meerdere kleine etappes.
  • Hang de natte was goed uit, dus met zon min mogelijk dubbele stof op de lijn. Hang ook geen handdoeken of kledingstukken over elkaar.
  • Als het mogelijk is, ventileer de ruimte waar de was te drogen hangt extra. Als een raam open kan, maak hier dan gebruik van. Ook binnendeuren open laten staan draagt bij aan een snel droogproces. Extra ventilatie aanbrengen kan, bekijk de verrassend veelzijdige mogelijkheden van ventilatieroosters.
  • Droog was op wat hogere (kamer)temperatuur. En dan bedoelen we niet de verwarming extra hoog aanzetten, dit is onnodige verspilling van energie. Zoek naar een plaats in huis waar al een natuurlijke warmtebron aanwezig is. Denk aan een geiser of cv ketel die altijd wat warmte verliest, dit versnelt het droogproces van de was enorm.

   

  Vocht in kruipruimte

  Probleem
  Een vochtige kruipruimte is onplezierig, natter of zelfs permanent water onder je vloer kan zelfs schadelijk zijn. Voor zowel je huis al persoonlijke gezondheid, als ook van alle medebewoners.

  Oplossing
  Vocht in de kruipruimte komt in veel huizen voor, hoe je dit probleem kunt oplossen wind je op onze speciale kruipruimte pagina. Al last van jeuk of huisuitslag? Voorkom en Verhelp Huidaandoeningen voordat ze een chronisch probleem worden.

   

  Met kleine veranderingen in ons dagelijks huishouden is schimmel voorkomen goed mogelijk. En als deze tips wat laat voor je zijn, kijk dan voor oplossingen bij schimmel verwijderen.